10 Mayıs 2009 Pazar

Dylan Moran Berna Moran'in nesi oluyor?

Herhalde bir akrabalik yoktur, ama biri edebiyatin biri hayatin elestirisini yapiyor desek? Keh kuh.

Gecen hafta Dylan Moran’in stand up gosterisine gittik. Ingiliz menseili Black Books dizisini izlemis olanlar bu kizgin Irlandali adami Bernard Black karakteriyle hatirlayacaklardir. Black Books’u izlememis olanlar ise belki ona Shaun of the Dead ya da Run Fatboy Run gibi filmlerdeki  yan rollerinden asina olabilirler.

20 yasinda, dort sene suren issizligin ve alkolizmin ardindan – ki ikincisi hala suruyor gibi gorunuyor – komedyen olmus Dylan Moran. Biz kendisini 37 yasinda What It Is adli gosterisinde izleme firsati bulduk; ve fark ettim ki, en son canli olarak izledigim stand up 90’li yillarin sonunda Cem Yilmaz’in Bir Tat Bir Doku’suymus!

Moran’in sahne persona’si Bernard Black’ten pek farkli degil. Koyu renkli kiyafetler icinde, daginik saclari ve elinde bir kadeh kirmizi sarapla, hayat, iliskiler, din ve Ingilizlerle  ilgili olarak “homurdaniyor”.  Gosterinin Sydney’de olmasi nedeniyle, arada Perth’e, Adelaide’e ve Melbourne’a giydiriyor, basbakan Kevin Rudd’a laf sokuyor – “basbakan size 900 dolar bonus verdi ya, siz de cok mutlu oldunuz, hepinizin fiyatini ogrenmis olduk... halbuki ben size 850 dolara neler yapardim!”  - surekli wallabylerden ve wombatlerden bahis aciyor ve saire.

Gosterinin en komik anlarindan birinde hayati “sabahkalkisegitevedoncocuklarlaugrassabahkalk  isegitevedoncocuklarlaugrasbahceyleugrasbahceyleugrasbahceyleugrasöl” gibi bir sekilde ozetliyor.

Simdi burada “stand up’cinin sakalarini ozetlemeye calisip komik olamayan adam sendromu”na girmeyeyim. Youtube’dan bakiverin Dylan Moran’in Like, Totally gibi onceki gosterilerinin goruntulerine. 

3 yorum:

  1. yok, yok kesin bir kozmik esanlilik var, daha 2gun once dylan moran ve Black Books muhabbeti harladik. simdi sen ciktin, hadi hayirlisi...

    YanıtlaSil
  2. Pek Jungiyen'siniz Maksimov'cugum.

    YanıtlaSil
  3. Jung'a bir-2, lacanciyim ben...uleyn hatta.

    YanıtlaSil