4 Mayıs 2009 Pazartesi

Erkin Koray'in David Bowie'ye bagladigi an!

Barismanco.de ve Diskotek gibi faideli islerin arkasinda yer alan Ercan Demirel, Hey dergilerini tarayip bir internet arsivi olusturmak gibi mesakkatli bir ise girismis. Solda, derginin 27 Mart 1974 tarihli kapagini goruyorsunuz. Erkin Koray'in Saskin plagi ve yeni imaji hakkinda bir yazi var iceride. Ustadin bu plakta Bati muzigiyle Turk Muzigi, ve Hint ve Arap ezgilerini nasil harmanladigi anlatiliyor. Soyle demis Erkin Baba: "Muzik doganin kendisidir. Sinirlamak kesinlikle yanlis olur." Makyajini ise muzigi gibi, alisilmis kurallara olan bir baskaldiri olarak tanimlamis.

Bu imaj bariz bir sekilde David Bowie'nin 1973 albumu Aladdin Sane icin yaptigi imaji hatirlatiyor, tabii. Ama memleketin psychedelic gecmisinin nadide bir parcasi olarak tarihteki yerini almiyor da degil. 

Hey dergileri arsivine ulasmak icin tiklayin.  

2 yorum:

  1. "Makyajini ise muzigi gibi, alisilmis kurallara olan bir baskaldiri olarak tanimlamis." Maalesef bunu söylemek için biraz geç kalmış, zira bu makyaj Bowie'den bir sene sonra gelmiş olmasına rağmen, Bowie'de makyaj "timeless" veya zamanının çok ötesinde dururken, Koray'da ise--direk söylemek gerekirse--dandik durmuş. Dönemin Batman TV dizisindeki kötü adamlarından biri olmaya yaraşır bir imaj yakalamış, kolpa kaçmış. Bu resmi görünce içim bi burkuldu valla... Çirkin palyanço erkin baba, ayrıca o saçların sümük hali nedir öyle?!

    YanıtlaSil
  2. Bowie'nin imaji ikonik olmayi becermis; hala pek cok yerde bu makyaja referans gormek mumkun. Koray'inki pek oyle olamamis. Acaba o donemde kimse "Bowie'nin makyajindan apartmis" diye dusunmus mudur? Benim icin ilginc olan kisim tabii, memleketin tuhaf populer kultur tarihinin cok fazla bilinmeyen yonlerini gormek. Bu tip seylere - ornegin bir de 3 Dev Adam filmi var - batida olanin kotu bir taklidi olarak bakmiyorum ben. Zira her daim bir alisveris, bir uyarlama durumu var, hicbir zaman birebir taklit edilmiyor bati - ilginclik de oradan cikiyor zaten.

    YanıtlaSil